Ortodonţia se ocupă cu îndreptarea şi alinierea dinţilor, îmbunătăţirea aparatului dento-maxilar şi a esteticii faciale. Cu ajutorul aparatelor ortodontice se recapătă atât sănătatea orală, cât şi aspectul plăcut al feţei. Un control stomatologic general este bine să înceapă la vârsta de 3-4 ani, deoarece medicul poate depista, pe lângă cariile dentare şi anomalii ereditare, care pot îngreuna tratamentul.

Durata purtării unui aparat diferă în funcţie de gravitatea anomaliei care trebuie corectată, dar dacă sunt respectate indicaţiile medicului ortodont, aceasta nu depăşeşte în medie 2 ani.

Aparatele pot fi mobile sau fixe, cu brackeţi metalici, ceramici sau din safir sau aparatele invizibile ca INVISALIGN sau INCOGNITO.

Aparatele fixe sunt recomandate începând cu vârsta cuprinsă între 11-12 ani şi sunt mult mai eficiente, deoarece copiii sunt încă în perioada de creştere, iar şansele de recidivă sunt mult mai mici. Mai mult decât atât, la această vârstă, copilul este suficient de mare încât să înţeleagă importanţa purtării unui astfel de aparat, purtarea lui implicând  o atenţie mai mare asupra igienei orale, iar colaborarea cu medicul ortodont este mult mai uşoară. Dar asta nu înseamnă că adulţilor nu li se poate aplica tratamentul cu brackeţi, doar că durata se poate prelungi cu câteva luni, iar perioada de contenţie ar fi indicat să fie pe o perioada de minim 2 ani, în unele cazuri chiar pe viaţă. Tratamentul la copii poate să înceapă la vârsta de 5-6 ani, în prezent fiind foarte multe metode prin care se poate trata un caz dificil, evitând ca viitorul adult să suporte un tratament complicat, care ar putea include extracţii ale dinţilor definitivi sau chiar intervenţii chirurgicale asupra oaselor maxilare.

dr. Sorana TECUCEANU

Medic Specialist Ortodont

contactează-ne pentru a programa o consultaţie!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.